A-vitamiini

A-vitamiini – tärkeä näölle ja iholle

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

A-vitamiini on rasvaliukoinen, välttämätön vitamiini, sillä se huolehtii muun muassa näöstä ja ihon kunnosta. A-vitamiini huolehtii myös immuunipuolustuksesta ja se edistää solujen uudistumista. Se on myös vahva antioksidantti, joka ehkäisee tulehduksia. A-vitamiinia esiintyy retinolimuodossa ja beetakaroteenina, joka on A-vitamiinin esiaste. Beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiini retinoliksi. Paras beetakaroteenin lähde ovat hedelmät ja vihannekset. A-vitamiinia saa taas muun muassa rasvaisesta kalasta esimerkiksi lohesta.

A-vitamiini varastoituu suurimmaksi osaksi maksaan, josta keho sen käyttää. Osa A-vitamiinista varastoituu rasvakudokseen. A-vitamiinin käyttöönotto vaatii sinkkiä.

A-vitamiinin lähteet

A-vitamiinia saa monestakin ruoka-aineesta. Rasvainen kala esimerkiksi silakka ja lohi ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä. Maitotuotteista saa myös A-vitamiinia. Maksan A-vitamiinin pitoisuus on erittäin korkea, joten maksaruoista saa hyvin A-vitamiinia. Beetakaroteenia saa hedelmistä ja vihanneksista, etenkin porkkanasta. Yrtit ja kaura ovat myös hyvä lähde.

A-vitamiinin vaikutus

Terveet silmät ja iho

A-vitamiinin yksi tärkein tehtävä on ylläpitää näkökykyä, sillä se on hyvin tarpeellinen osa näköpurppura- eli rodopsiinimolekyyliä. Tämä molekyyli aktivoituu, kun valo osuu silmän verkkokalvolle ja sitä kautta aivot saavat viestin ja tulkitsevat verkkokalvolle tulevaa kuvaa. Beetakaroteeni estää ikääntymiseen liittyvää näön huonontumista ja sokeutumista. Se myös tukee hermoston toimintaa ja ylläpitää hyvää ihon kuntoa. Monissa ihovoiteissa on A-vitamiinia, sillä sitä käytetään ryppyjen hoidossa. A-vitamiini kiihdyttää ihosolujen uudistumista, jolloin ihon näyttämään heleämmältä. Se auttaa myös säilyttämään ihon joustavuutensa ja kimmoisuutensa, sillä A-vitamiini aktivoi ihon kollageenituotantoa ja elastiinia.

Tukee immuunitoimintaa ja toimii antioksidanttina

A-vitamiini auttaa kehon immuunijärjestelmää, se ehkäisee sairauksia ja tulehduksia. Immuunipuolustuksessa lymfosyytit ja makrofagit ovat tärkeitä soluja, joita A-vitamiini tukee. A-vitamiini on vahva antioksidantti, joka estää soluvaurioita ja tulehduksia ja auttaa puolustautumaan vapaita radikaaleja vastaan. Kuivat limakalvot altistavat herkemmin tulehduksille ja A-vitamiini auttaakin limakalvojen uudistumista.

Vahvat luut

A-vitamiini on myös vahvojen luiden yksi ainesosa D-vitamiinin ja kalsiumin lisäksi. A-vitamiinia ei tule kuitenkaan saada liikaa, sillä A-vitamiinin myrkytys taas voi johtaa luun tiheyden heikkenemiseen.

A-vitamiini raskaus

Raskaana olevan naisen tulisi kiinnittää huomiota A-vitamiinin saantiin, sillä se vaikuttaa jo sikiökaudella lapsen kehitykseen, etenkin keuhkojen toimintaan ja kehittymiseen. Raskausaikana A-vitamiinin tarve kasvaa jonkin verran, mutta sitä pitäisi saada pääasiallisesti ravinnosta, ravintolisä on vasta toissijainen vaihtoehto. A-vitamiini ei tule myöskään saada liikaa, sillä sikiö on herkkä yliannostukselle. Esimerkiksi maksaruokia tulisi raskauden aikana välttää niiden sisältämän A-vitamiinin runsauden takia.

A-vitamiini, raskaus

A-vitamiini puutos

A-vitamiinin puutos on länsimaissa harvinaista. A-vitamiinin puutos voi johtaa näön heikkenemiseen ja limakalvojen vaurioihin sekä luuston ja immuunijärjestelmän heikkenemiseen. Puutostilalle voivat altistaa muun muassa hoitamaton keliakia, vatsaongelmat, munuaissairaudet, autoimmuunitaudit, runsas alkoholin käyttö ja heikko ravitsemustila.

A-vitamiinin puutokset oireita ovat silmän sidekalvojen ja sarveiskalvojen kuivuus ja heikko pimeän näkö. Heikentynyt immuunipuolustus ja altistuminen helpommin tulehduksille. Oireita voivat olla myös kuivat huulet ja limakalvot sekä ohut tai suomumainen iho.

A-vitamiini yliannostus

A-vitamiinista voi saada yliannostuksen, sillä se on rasvaliukoinen vitamiini ja siten varastoituu kehoon. Liika käyttö voi johtaa lievään myrkytykseen mikä on erityisen haitallista sikiölle raskauden aikana. Terve aikuinen saa kuitenkin harvoin myrkytystä, sillä A-vitamiinia tulisi saada suuria määriä. Maksaruokien päivittäistä käyttöä kannattaa kuitenkin välttää sen korkean A-vitamiinipitoisuuden takia.

A-vitamiinin myrkytysoireita ovat levottomuus, oksentelu, keltaisuus, hiusten lähteminen ja luun tiheyden heikkeneminen.

Viitearvot

A-vitamiinin saantisuositus naisilla on 700 mikrogrammaa RE päivässä ja miehillä 900 mikrogrammaa RE päivässä. Tämän määrän saa esimerkiksi noin sadasta grammasta porkkanaa tai kolmesta kananmunasta.

A-vitamiinin tutkimus

Puhdilta saat tutkimukset ilman lähetettä. Voit lisätä yksittäisiä testejä valmiisiin testipaketteihin. Puhti Lab Oy, on suomalainen yritys (osa Mehiläistä), joka tarjoaa parasta palvelua hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Testien avulla selvität hyvinvointisi kannalta tärkeimpiä arvoja.

*Katso tutkimuspaketit täältä!

Lue lisää vitamiineista artikkelistamme: Vitamiinien puutos voi aiheuttaa väsymystä