ahdistunut henkilö

Mitä on ahdistus ja miten sitä voi itse helpottaa

Ahdistus on tunne, joka voi vaikuttaa meihin kaikkiin jossain vaiheessa elämäämme. Se voi ilmetä monin eri tavoin, kuten jännityksenä, levottomuutena, huolehtimisena tai paniikkikohtauksina. Ahdistus voi olla lyhytaikaista tai pitkäaikaista, ja se voi vaihdella lievästä vakavaan. Liika ahdistus haittaa normaalia arkea ja voi kohdistua asioihin, jotka eivät ole uhka. Ahdistuneisuushäiriö on maailman toiseksi yleisin mielenterveysongelma masennuksen jälkeen. Mutta mistä ahdistus johtuu, ja miten voimme auttaa itseämme sen lievittämisessä? 

Mitä on ahdistus?

Ahdistus on kehon luonnollinen reaktio stressiin tai pelkoon. Se voi olla reaktio todelliseen uhkaan tai vain mielen luomaan huoleen tulevaisuudesta. Ahdistusta ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä se on kehomme tapa ilmoittaa meille mahdollisesta vaarasta ja auttaa siten välttämään uhkatilanteita tai toimimaan niissä tehokkaasti. Liiallinen ahdistus kuitenkin voi vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen terveyteemme, ja se voi rajoittaa meidän kykyämme toimia tehokkaasti ja nauttia elämästä.

Mistä ahdistus johtuu?

Ahdistuksen syntyyn vaikuttaa usein monen tekijän yhteisvaikutus eikä sille aina löydy yhtä selkeää syytä. Yleisimpiä syitä ovat esimerkiksi kuormittava elämäntilanne, uupumus, äkillinen stressireaktio, traumaattinen kokemus ja vaikeus hallita tunteita. Lisäksi epäsäännölliset elämäntavat, univaikeudet sekä tiettyjen lääkkeiden ja päihteiden käyttö voivat aiheuttaa tai voimistaa ahdistusta. Ahdistus saattaa myös liittyä joihinkin sairauksiin, ja perinnöllisillä tekijöillä on vaikutusta ahdistuksen riskiin.

Tiettyä selkeää syytä ei aina löydy ja esimerkiksi jokin tunne, tapahtuma tai muisto voi aiheuttaa ahdistusta ilman, että tilannetta osaa itse tunnistaa.

Miten itse voi helpottaa ahdistusta? Harjoituksia ahdistukseen

Vaikka ahdistus voi olla hankalaa ja tuntuu joskus ylivoimaiselta, on olemassa useita tapoja miten itse voi lievittää ahdistunutta oloa. Tässä muutama vinkki ja harjoitus, jotka voivat auttaa:

1. Hengitysharjoitukset

Syvään hengittäminen ja tietoinen hengityksen seuraaminen voi auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään fyysisiä ahdistuksen oireita. Kokeile istua rauhallisessa paikassa, sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Tee syvää palleahengitystä eli ota hidas hengitys nenän kautta syvälle vatsaan ja puhalla suun kautta rauhallisesti ulos.

2. Tietoinen läsnäolo

Mindfulness-harjoitukset ovat hyviä harjoituksia. Ole tietoinen omista ajatuksistasi ja tunteistasi ilman niiden tuomitsemista. Ahdistus on tunne, joka valmistelee meitä uhkaan – se on puolustusmekanismimme.Kun tunnet ahdistusta, voit sanoa itsellesi, että ahdistus ei ole paha asia eikä sitä tarvitse tuomita tai pelätä. Hyväksy ahdistuksen tunne sellaisina kuin se on, ja anna tunteen mennä menojaan ilman niihin kiinnittymistä. Käytännön tekeminen voi toimia myös mindfulness-harjoituksena, kuten palapelin tekeminen tai piirtäminen.

3. Mielikuvaharjoitukset

Mielikuvaharjoitukset voita auttaa ahdistukseen, sillä saat ajatukset siirtymään muihin aiheisiin. Voit esimerkiksi kuvitella itsesi rauhallisessa ja turvallisessa paikassa, kuten kauniilla rannalla tai metsässä. Keskity kaikkiin aisteihisi ja anna mielikuvan tuoda rauhoittava tunne. Jos mielikuvaharjoitukset ovat uutta, katso täältä vinkit.

4. Liikunta

Liikunta vapauttaa endorfiineja, kehon luonnollisia mielihyvähormoneja, jotka voivat auttaa lievittämään ahdistusta ja stressiä. Kävely, juoksu, jooga tai muu liikunta voi auttaa vapauttamaan jännitystä ja parantamaan mielialaa. Fyysinen keskittymistä vaativa rasitus saa suunnattua mielen pois huoliajatuksista ja voi vähentää ahdistusta.

5. Hyvät elämäntavat

Hyvillä elämäntavoilla voi helpottaa ahdistusta. Säännöllinen ruokailurytmi ja hyvä uni vähentävät ahdistuneisuutta. Alkoholi, nikotiini, kofeiini ja muut piristävät aineet voivat pahentaa ahdistusoireita.

Vaikka ahdistus voi olla vaikeaa, on tärkeää muistaa, että voimme itse vaikuttaa siihen, miten reagoimme siihen. Harjoittelemalla tietoista läsnäoloa, syvähengitystä ja muita stressinhallintatekniikoita voimme oppia hallitsemaan ahdistusta ja löytämään tasapainoa elämään. Muista myös, että jos ahdistus tuntuu ylivoimaiselta tai vaikealta käsitellä, on tärkeää osata pyytää ammattilaisen apua.

Katso täältä lisää maindfulness-harjoituksia.