Mikä on elektrolyyttijauhe ja mitkä ovat sen hyödyt

Elektrolyyttijauheen vaikutus kehoon

Elektrolyyttejä nestetasapainoon

Aikuisen kehon koostumuksesta noin 60 % on vettä ja nestetasapainon ylläpitäminen onkin tärkeää. Elektrolyyttijauheen avulla parannetaan ja tehostetaan nesteiden imeytymistä, jolloin kehon nestetasapaino pysyy hyvänä. Elektrolyyttijauhe nesteyttää kehoa nopeammin kuin pelkkä vesi. Nestetasapaino vaikuttaa monin tavoin elimistön toimintaan kuten ravinteiden imeytymiseen ja kuljetukseen, lämmönsäätelyyn, verenkiertoon ja ruoansulatukseen.

Tärkeimmät elektrolyytit eli suolat ovat natrium, kalium, kloridi ja magnesium. Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa ja vähentää väsymystä sekä uupumusta. Kalium taas edistää lihasten normaalia toimintaa.

Mitä elektrolyyttien puute voi aiheuttaa

Elektrolyyttien puutetta ilmenee yleensä nestehukan yhteydessä. Nestehukan tunnistaa janosta ja oireina voivat olla myös pahoinvointi, päänsärky, huimaus ja keskittymisvaikeus.

Elektrolyyttien puute voi aiheuttaa myös lihaskramppeja, uneliaisuusuutta, uupumusta ja sekavuutta.

Elektrolyyttijauheen hyödyt– milloin tarpeellista käyttää

Suurin osa meistä saa elektrolyyttejä riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta, mutta jos elimistöön iske nestevajaus kuten urheilussa tai helteellä, elektrolyytit ovatkin tärkeässä roolissa.

Pitkäkestoisessa ja hikoiluttavassa urheilussa voi olla tarpeen ottaa elektrolyyttejä etenkin, jos urheilee kuumana päivänä.  Elektrolyyttijuomaa voi ottaa ennen urheilemista, sen aikana tai urheilun jälkeen. Elektrolyytit ovat hyviä urheilijalle myös siksi, että ne korjaavat hermo- ja lihasvaurioita ja estävät lihaskramppeja.

Kesähelle tai etelänmatka lisäävät hikoilua, joten elektrolyyttijauhe sopii vallan mainiosti tällaisiin päiviin. Etenkin ikäihmisille elektrolyyttien käyttö hellepäivinä olisi suositeltavaa, sillä ikääntyvät ovat erityisessä kuivumisen vaarassa.

Sairaana ollessa esim. vatsataudin aikana, jolloin nestettä poistuu paljon kehosta voi olla hyödyllistä käyttää elektrolyyttijauhetta.

Krapula johtuu muun muassa siitä, että kehossa on nestehukka. Alkoholi kuivattaa kehoa. Elektrolyyttejä voi nauttia estääkseen pahempaa krapulaa.

Ketoruokavalio ja elektrolyytit

Elektrolyyttejä saa monipuolisesta ruokavaliosta usein riittävästi, mutta joissain ruokavalioissa elektrolyyttien saanti ei ole aivan riittävää ja lisäelektrolyyttien nauttiminen on suositeltavaa. Esimerkiksi ketoruokavaliossa on hyvä ottaa lisäelektrolyyttejä. Ketoruokavaliossa jätetään hiilihydraattit pois, ja hiilihydraattipitoisissa ruoka-aneista saadaan juuri elimistölle tärkeitä kivennäisaineita, kuten magnesiumia.

Elektrolyyttien tarvetta lisää myös se, että ketoruokavaliossa elimistö menee ketoositilaan, jolloin keho hapettaa rasvoja tuottaakseen energiaa. Ketoosissa elimistöstä häviää huomattavasti nestettä ja nesteen mukana myöskin elektrolyyttejä.

Jos elektrolyytit jäävät saamatta, saattaa muodostua niin kutsuttu ketoflunssa. Ketoflunssa muistuttaa perinteistä flunssa, ja oireita saattavat olla väsyneisyys, jaksamattomuus ja yleisesti huono olotila. Ketoflunssa saattaa johtua vain elektrolyyttien puutteesta. Jos ketoflunssa on kuitenkin jo iskenyt, tankkaamalla elektrolyytteja saadaan usein tilanne korjattua.

Elektrolyyttijauheen haitat

Elektrolyyttijauheen kohtuullinen käyttö ei aiheuta tunnettuja haittoja tai sivuvaikutuksia. Aina on syytä noudattaa pakkauksen annossuosituksia, jos elektrolyyttijauhetta käytät.