Nainen laittaa painoja tankoon salilla.

Glutamiini | Apuna treenaamiseen ja suoliston hyvinvointiin

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Glutamiini eli L-glutamiini on yksi kehomme yleisimmistä aminohapoista, jota elimistö tarvitsee kaikista aminohapoista eniten. Elimistö pystyy tuottamaan sitä itse, mutta sen tarve voi kuitenkin kasvaa esimerkiksi voimakkaan fyysisen rasituksen, sairauden tai stressin vuoksi.

Mitä on glutamiini?

Glutamiini on tärkeä proteiinien rakennusaine ja sitä tarvitsevat erityisesti solut, jotka tarvitsevat toiminnassaan runsaasti energiaa kuten suolisto, aivot ja lihakset. Glutamiini auttaa muun muassa ylläpitämään lihaskudoksen kasvua ja korjausta sekä edistää lihasten palautumista ja kestävyyttä. Siitä voi olla oivaa apua myös suloisto-ongelmiin.

Lisäravinteena glutamiinia voidaan käyttää urheilusuoritusten tehostamiseen, koska se voi auttaa vähentämään lihasväsymystä ja parantamaan suorituskykyä. Sen on todettu vähentävän mys lihas- ja nivelkipuja. Glutamiini on myös osoittanut olevan hyödyllinen esimerkiksi suoliston tulehduksellisten sairauksien ja muiden ruoansulatusongelmien hoidossa.

Glutamiinin lähteitä ovat esimerkiksi liha, kala, kananmunat, maitotuotteet, palkokasvit, pähkinät ja siemenet. Lisäravinteina glutamiinia voi ostaa esimerkiksi jauhemuodossa tai kapseleina. On tärkeää muistaa, että suuret annokset glutamiinia voivat aiheuttaa haittavaikutuksia kuten ripulia, vatsakipuja ja päänsärkyä, joten annostusohjeisiin on syytä tutustua huolellisesti.

Mitkä ovat L-glutamiinin hyödyt?

Glutamiini on tärkeä aminohappo, jolla on useita hyödyllisiä vaikutuksia elimistössä. Tässä joitakin glutamiinin hyödyistä:

 1. Edistää lihaskasvua ja -korjausta: Glutamiini on tärkeä proteiinisynteesissä, mikä edistää lihaskudoksen kasvua ja korjausta. Glutamiini onkin oiva lisäravinne kovaa treenaavalle, etenkin kuntosalilla kävijöille.
 1. Parantaa suorituskykyä: Glutamiini voi auttaa vähentämään lihasväsymystä ja parantamaan suorituskykyä. Se voi myös auttaa lisäämään kestävyyttä ja nopeuttamaan palautumista harjoittelusta.
 1. Vahvistaa immuunijärjestelmää: Glutamiini on tärkeä aminohappo immuunijärjestelmän soluille. Se voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ehkäisemään infektioita ja sairauksia. 
 1. Edistää suoliston terveyttä: Glutamiini on tärkeä aminohappo suoliston soluille. Se voi auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä, parantamaan suoliston limakalvojen kuntoa ja ehkäisemään suoliston tulehduksia. Glutamiini ravintolisänä saattaa vähentää suoliston läpäisevyyttä, jota on havaittu IBS-potilailla. Glutamiini voi siis olla avuksi ärtysvän suolen oireyhtymässä.
 1. Vähentää stressiä: Glutamiini voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Se voi myös auttaa parantamaan mielialaa ja edistämään unen laatua.

Glutamiinia voi saada ruoasta, kuten lihasta, kalasta, kananmunista, maitotuotteista, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä. Sitä on myös saatavilla lisäravinteina jauheena tai kapseleina. On kuitenkin tärkeää noudattaa annostusohjeita, sillä suuret annokset glutamiinia voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten ripulia, vatsakipuja ja päänsärkyä.

L-glutamaniinin haittavaikutukset

Glutamiini on yleisesti turvallinen aminohappo, mutta suurten annosten nauttiminen saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia. Tässä joitakin mahdollisia glutamiinin haittoja:

 1. Vatsavaivat: Suuret annokset glutamiinia voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ripulia, pahoinvointia ja vatsakipuja. Joillakin ihmisillä saattaa esiintyä myös närästystä.
 1. Päänsärky: Jotkut ihmiset ovat raportoineet päänsärkyä glutamiinin käytön jälkeen. Tämä saattaa johtua siitä, että glutamiini vaikuttaa hermostoon ja voi lisätä aivojen aktiivisuutta.
 1. Liiallinen proteiinisynteesi: Liiallinen proteiinisynteesi voi aiheuttaa lihasten jäykkyyttä ja kipua, ja se voi myös rasittaa munuaisia. Glutamiinia käyttävien tulisi noudattaa annostusohjeita ja välttää yliannostusta.
 1. Huimaus: Joillakin ihmisillä saattaa esiintyä huimausta glutamiinin käytön jälkeen. Tämä voi johtua verensokerin laskusta, joka voi tapahtua, kun keho käyttää glutamiinia energialähteenä.

On myös tärkeää huomata, että glutamiinin vaikutuksia raskaana olevilla naisilla, imettävillä äideillä ja lapsilla ei ole riittävästi tutkittu. Näissä tapauksissa glutamiinin käyttöä tulisi välttää tai käyttää varoen lääkärin ohjeiden mukaan. Jos sinulla on jokin sairaus tai käytät lääkkeitä, keskustele aina lääkärin kanssa ennen glutamiinin käyttöä.

Glutamaniinin käyttö ja annostus

Glutamiinia voi käyttää lisäravinteena jauheena tai kapseleina. Annostus riippuu henkilön tavoitteista ja painosta. Yleensä suositeltu annos on noin 5-10 grammaa päivässä, mutta joillakin urheilijoilla ja kehonrakentajilla saattaa olla suurempia annoksia.

Glutamiinijauheen voi sekoittaa veteen, mehuun tai proteiinijuomaan ja juoda ennen tai jälkeen treenin. Glutamiinikapseleita voi ottaa vedellä tai mehulla, ja niitä voi ottaa aterioiden yhteydessä.

On tärkeää muistaa, että glutamiini on vain lisäravinne eikä korvaa terveellistä ruokavaliota. Glutamiinin käyttö yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan voi auttaa parantamaan harjoituskestävyyttä, vähentämään lihaskipuja ja edistämään lihaskasvua.

Parhaat glutamiinilisäravinteet

Markkinoilla on monia hyviä glutamiinilisäravinteita eri valmistajilta. Tässä muutama esimerkki suosituista ja laadukkaista glutamiinituotteista:

*Optimum Nutrition Glutamine Powder

Optimum Nutrition on yksi suosituimmista lisäravinnebrändeistä ja sen glutamiinijauhe on hyvin arvostettu. Jauhe sisältää 5 grammaa L-glutamiinia annosta kohden, eikä se sisällä keinotekoisia maku- tai makeutusaineita.

 • 1 annos siältää 5 g L-glutamiinia
 • Annossuositus: Sekoita 1 mitallinen (5 g) veteen tai proteiinijauheeseen treenien jälkeen ja juo välittömästi.

*Star Nutrition L-Glutamiini

Star Nutritionin L-glutamiini on erittäin laadukas glutamiivalmiste, ja saanutkin käyttäjiltä hyvää palautetta. Tämä on ehdoton aminohappo kovaa treenaaville!

 • Pakkauksesta (400 g) saa noin 80 annosta.
 • Annostus: Sekoita 5 g (n. 1,5 tl) jauhetta veteen tai muuhun juomaan. Nauti 2-4 kertaa päivässä.

*SmartSupps L-Glutamiini

SmartSupps L-GLUTAMINE sisältää 100% korkealaatuista L-Glutamiinia.

 • Pakkauksesta (1000g) saa noin 200 annosta
 • 5500 mg L-glutamiinia / annos.
 • Päivittäinen annossuositus: Ota 1,5 mitallista (5 g) 2-3 kertaa päivässä (yht. 10-15 g) tyhjään vatsaan. Sekoitetaan veteen.

*Elit Nutrition BCAA 4:1:1 + L-Glutamiini

BCAA 4:1:1 + L-glutamine on korkealaatuinen ja hyvänmakuinen aminohappolisä Elit Nutritionilta. Sitä on saatavilla monessa eri maussa.

 • Yhdessä annoksessa on 10,5 g aminohappoja, josta 7,5 g BCAA:ta (L-leusiini, L-isoleusiini, L-valiini) ja 3 g L-glutamiinia.
 • Suositeltu annostus: 1-2 annosta valinnaiseen vesimäärään treenin aikana ja tarvittaessa jaettuna päivän aikana. 1 annos vastaa 1 kauhallista jauhetta.
 • Palkittu Ruotsin parhaana BCAA:na

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä laadukkaista glutamiinilisäravinteista. On tärkeää muistaa, että kaikki tuotteet eivät sovi kaikille, ja ennen lisäravinteen käyttöä on hyvä kysyä neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta.