Kreikkalainen moussaka tarjoiltuna lautasella.

Gluteeniton ja maidoton Moussaka

Moussaka (μουσακάς) on kreikkalaisen keittiön klassikko, joka yhdistää kerroksittain munakoisoa, perunaa ja täyteläistä lampaanjauhelihakastiketta. Kastike maustetaan kanelilla ja mintulla, jotka antavat ruoalle aromaattisen maun. Jauhelihakerroksen päälle levitetään samettinen valkokastike, joka tuo annokseen pehmeyttä ja viimeistellään kullanruskeaksi uunissa.

Reseptiä voi muunnella esimerkiksi käyttämällä pelkkää naudanlihaa tai kasvisvaihtoehtoja.

Ainekset

Noin 6 annosta

  • 3 (n. 800 g) munakoisoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 6 (n. 600 g) jauhoista perunaa
  • Oliiviöljyä voiteluun

Jauhelihakastike

  • 1 (n. 120 g) sipuli
  • 250 g karitsan jauhelihaa (voit myös käyttää pelkkää naudan jauhelihaa)
  • 250 g naudan jauhelihaa (10 %) 
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl oreganoa
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl minttua tai tuoretta minttua
  • 1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia

Valkokastike

  • 30 g margariinia
  • 5 rkl maissijauhoja
  • 5 dl kauramaitoa (esim. Oatly iKaffe)
  • 3/4 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus raastettua muskottipähkinää

Valmistus

Valmistusaika noin 2 tuntia

  1. Leikkaa munakoisosta noin 1,5 cm paksuja viipaleita ja levitä ne leivinpaperin päälle pellille. Voitele munakoisoviipaleet molemmilta puolilta oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  1. Kuori perunat ja leikkaa ne noin 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Keitä perunaviipaleet vedessä juuri ja juuri kypsiksi, noin 7 minuuttia. Valuta perunat.
  1. Hienonna sipuli ja paista hetki margariinissa. Lisää sitten lampaan ja naudan jauhelihat ja ruskista. Lisää jauhelihojen joukkoon hienonnetut valkosipulit ja mausta oreganolla, suolalla, kanelilla, pippurilla sekä mintulla. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja anna kastikkeen hautua noin 20 minuuttia.
  1. Sulata margariini kattilassa. Lisää maissijauhot vähitellen voimakkaasti sekoittaen. Lisää kauramaito pikku hiljaa, anna välillä kiehahtaa. Sekoita huolellisesti, jotta kastike ei paakkuunnu. Lisää muskottipähkinä, suola ja mustapippuri.
  1. Voitele vuoka oliiviöljyllä. Levitä sitten voidellun vuoan pohjalle perunat yhteen kerrokseen. Lisää puolet jauhelihakastikkeesta ja sen päälle munakoisoviipaleet tiiviisti vierekkäin. Levitä päälle loppu jauhelihakastike.
  1. Kaada valkokastike vuoan pinnalle.
  1. Kypsennä moussakaa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista. Voit koristella lopuksi moussakan tuoreella mintulla.