Nokkosletut vadelmalla ja creme freshillä.

Gluteenittomat nokkosletut

Nokkosletut ovat kesän yksi ihanin herkku! Voit syödä niitä suolaisena tai makeana, kuten haluat.

Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Kerää nuoret versot ja lehdet hansikkaiden avulla, jotta et polta käsiäsi. Nuoret, 5–10 cm:n mittaiset versot ovat parhaita. Myöhemmin nokkosista kerätään vain lehdet, ja nekin ennen kukintaa. Nokkoset keräävät itseensä nitraattia, jonka pitoisuus riippuu kasvupaikasta. Älä kerää nokkosta teiden varsilta, tunkioiden, huussien ja navetoiden reunuksilta. Nokkoset on hyvä ryöpätä ennen käyttöä, sillä käsittely poistaa nitraattia ja poltinkarvojen pistävyyden.

Nokkosen lehdet kulhossa.

Reseptillä saat tehtyä noin 10 isoa nokkoslettua.

Aineet:

  • 1 l maitoa, jos haluat maidottoman käytä esim. gluteenitonta kauramaitoa
  • 5 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 50 g voita tai maidottomaan margariinia
  • n. 40 g nokkosta
  • Voita tai maidottomaan margariinia paistamiseen
Nokkoslettujen leivonta-aineet pöydällä.

Valmistusvaiheet:

1. Mittää gluteeniton jauhoseos ja suola kulhoon.

2. Sulata voi ja jätä jäähtymään.

3. Lisää maito pienissä erissä jauhoseokseen ja sekoita vispilällä tasaiseksi.

Maidon sekoittaminen jauhojen sekaan.

4. Lisää taikinaan kevyesti vatkatut kananmunat ja voisula.

Lettutaikina, johon sekoitetaan seuraavaksi munat ja voisula.

5. Jätä taikina tekeytymään siksi aikaa kun valmistat nokkoset.

6. Huuhtele nokkoset lävikössä tai kulhossa.

Nokkoset huuhdellaan kylmässä vedessä.

7. Ryöppää nokkoset kuumassa vedessä. Keitä vettä kattilassa ja upota nokkoset kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi. 

Nokkoset tulee ryöpätä ennen käyttöä kuumassa vedessä.

8. Nosta lävikköön, huuhtaise kylmällä vedellä ja purista kuivaksi.

9. Leikkaa nokkoset pieneksi “mössöksi, tai pyöräytä silppurissa.

Nokkoset leikattu pieneksi.

10. Lisää pinaatit taikinan joukkoon ja sekoita.

11. Paista letut voissa pannulla.

12. Syö letut joko suolaisena, täytä esimerkiksi jauhelihalla, tai makeana marjojen, hillon, jäätelön, kerman tai creme freshin kanssa, mistä itse tykkäät!

Valmiit nokkosletut lautasella.

Nokkosen terveyshyödyt

Vanha kansa on uskonut nokkosen terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Sitä on käytetty monipuolisesti erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin kuten virtsaongelmien hoitoon, munuaisten toiminnan parantamiseen, anemiaan sekä laskemaan verenpainetta ja verensokeria. Nokkosta on käytetty myös fysioterapeuttisena hoitona muun muassa nesteen poistamiseen sekä tulehdusten hillitsemiseen.

Nokkonen on yksi parhaista yrteistä, mutta sen käyttö on edelleen hyvin vähäistä verrattuna esimerkiksi pinaattiin. Arktiset Aromit ry nimesi nokkosen vuoden yrtiksi vuonna 2018. 

Nokkonen on hyvin ravinteikas kasvi joka sisältää runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja polyfenoleja. Verrattuna pinaattiin, nokkonen sisältää enemmän rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja fosforia. Vitamiinien osalta nokkonen sisältää paljon C-vitamiinia, folaattia sekä A-, E- ja K-vitamiineja.