Helppo yhden minuutin mindfulness harjoitus

Usein mindfulness/meditaatioharjoituksissa kiinnitetään huomio hengitykseen, sen virtaamiseen sisään ja ulos. Kun huomio suunnataan hengitykseen, voit havaita, kuinka ajatuksia tulee mieleen ja voit vähitellen lopettaa taistelemasta niitä vastaan. Ajatukset ja tuntemukset ovat ohimeneviä, myös kielteiset, ja voit itse päättää toimitko niiden mukaan. Tietoiseen läsnäoloon ei liity mitään arvostelua. Kun tunnet esimerkiksi surua, ärtymystä tai vihaa, opit tarkastelemaan niitä ystävällisesti kuin ohimenevää ukonilmaa. Tietoinen läsnäolo auttaa sinua parhaimmillaan tunnistamaan kielteisiä ajatuksia enne kuin ne vetävät sinua alas ja voit ottaa siten oman elämäsi haltuun! Alla helppo yhden minuutin mindfulness-harjoitus.

  1. Tämä harjoitus tehdään istualtaan. Istu tuolissa ryhdikkäästi, älä nojaa tuolin selkänojaa vasten vaan istu ryhdikkäästi ja kannattele itse itseäsi. Laita jalkapohjat tasaisesti lattiaa vasten ja sulje silmät.
  2. Keskitys sitten hengitykseen. Keskity omaan hengitykseen ja kuinka ilma virtaa sisäänhengityksellä kehoosi ja uloshengityksellä pois kehostasi. Hengitystä ei tarvitse muuttaa mitenkään, vaan anne sen tapahtua kuin se tapahtuu. Tarkkaile mitä aistimuksia sisään- ja uloshengitys saa sinussa aikaan.
  3. Ajatuksesi saattavat lähteä jossain vaiheessa harhailemaan, mutta kun huomaat tämän, siirrä ajatuksesi takaisin hengitykseesi lempeästi. Tässä on tärkeää, että huomaat, jos ajatuksesi lähtevät harhailemaan ja palauttaa ajatukset takaisin hengitykseen ilman itseen kohdistuvaa arvostelua.
  4. Lopulta ajatuksesi voivat rauhoittua täysin tyyneksi. Ja jos eivät, älä arvostele itseäsi. Sinulle saattaa tulla erilaisia tuntemuksia kuten suuttumusta tai ärtymystä, mutta nekin menevät ohi. Tuli sinulle mitä tahansa tunteita, anna niiden tapahtua.
  5. Minuutin kuluttua avaa silmäsi ja suuntaa huomiosi ympäristöösi.
Kivikasa kallion päällä.

Tietoinen läsnäolo vaikuttaa onnellisuuteesi ja hyvinvointiisi pitkällä aikavälillä ja siksi näitä mindfulness harjoituksia on hyvä tehdä. Tietoinen läsnäolo ehkäisee masennusta ja vaikuttaa myönteisellä tavalla stressiin, ärtymykseen, ahdistukseen ja masennukseen.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä