Maca jauhe ja sen hyödyt

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Maca (Lepidium meyenii) on juures Perun Andeilta, joka kasvaa sellaisissa oloissa, jossa muut kasvit eivät pärjää – tuhansien metrien korkeudessa. Se on tiedettävästi kaikista korkeimmilla kasvava viljelykasvi. Se on kuulutut Perulaisten ruokavalioon vuosisatojen ajan, ja Perun muinaisissa kulttuureissa on tiedetty macan eri vaikutuksista.  

Macan maku on tyypillisesti hieman pähkinäinen ja aavistuksen kinuskinen. Maca sisäältää runsaasti eri ravinteita kuten proteiineja, vitamiineja (B1, B2, B6, C, E), mineraaleja, kalsiumia ja rautaa sekä 18:sta aminohappoa. Maca on adaptogeeni, eli kasvi, joilla on kyky tasapainottaa kehon eri järjestelmiä kuten verenkiertoa, hermostoa ja lymfajärjestelmää. Näitä adaptogeenejä käytetään lisäämään kehon mukautumiskykyä ympäristön muuttuviin tekijöihin, kuten stressiin, ja ne parantavat immuunijärjestelmämme. Macalla on paljon hyviä terveysvaikutuksia ja se on todellinen superfood.

Maca jauhe – hyödyt naiselle

Maca jauheesta voi olla paljon hyötyä naisille! Sitä hyödynnetään muun muassa vaihdevuosiongelmissa. Macan sisältämät fytokemikaalit auttavat hormonien epätasapainon kontrolloimisessa. Monet naiset ovat kokeneet saavansa macasta apua mielialavaihteluihin, stressiin sekä masennukseen. Maca voi parantaa myös hedelmällisyyttä. Moni on saanut macasta apua kuukautiskipujen, limakalvojen kuivumisen ja kuumien aaltojen hallintaan.

Macan säännöllinen nauttiminen voi ehkäistä osteoporoosin kehittymistä myöhemmällä iällä. Maca nimittäin sisältää monia mineraaleja luuston hyvinvoinnille, kuten kalsiuma, magnesiuma, sinkkiä, kuparia ja fosforia.

Maca jauheen vaikutus miehille

Macalla on verenkiertoa parantava vaikutus, ja verenkierto vaikuttaakin moneen asiaan terveydessä ja pitää sisäelimet toimivina. Tällä terveyshyödyllä on erityisesti apua miesten seksuaalisuudessa, sillä se parantaa verenkiertoa myös sukuelinten alueella, minkä auttaa voimakkaampiin erektioihin. Maca voi lisätä myös siittiöiden määrää ja liikkumisnopeutta.

Hyödyt urheilijalle

Maca lisää energisyyttä, fyysistä suorituskykyä sekä kestävyyttä, ja siksi se onkin suosittua urheilijoiden keskuudessa. Macan uskotaan edistävän lihasten rakennusprosessia, joten se on kehonrakentajien suosiossa. Kestävyysurheilijat käyttävät macaa, sillä sen boostaa energiatasoja ja parantaa kestävyyttä.

Mieli ja muisti

Macaa on perinteisesti käytetty selkeyttämään mieltä, kohentamaan muistia ja parantamaan unen laatua. Macan katsotaankin siis auttavan oppimiseen. Macaa käytetään myös masennuksen hoidossa, sillä sen avulla masennuksen ja ahdistuksen tunteet voivat helpottua.

Parantaa vastustuskykyä

Maca tehostaa vastustuskykyä, sillä se lisää luonnollisten vasta-aineiden, kuten T-solujen, tuotantoa. T-solut tappavat mikrobeja, jotka ovat elimistölle vieraita.

Maca jauheen käyttö

Macan suositeltava päiväannos on noin 1 tl – 2 rkl. Käyttö on hyvä aloittaa pienellä määrällä ja nostaa käyttömäärää vähitellen korkeammaksi, niin keho tottuu uuteen ruoka-aineeseen. Maca jauhetta ei kannata lämmittää liian korkeassa lämpötilassa, sillä kuumennus voi vähentää ravinnepitoisuutta. Maca-jauhetta voi sekoittaa esimerkiksi smoothieiden ja mehujen joukkoon, lämpimään (ei liian kuumaan) tai kylmään nesteeseen. Sitä voi lisätä ruokiin esimerkiksi puuroon joukkoon. Perinteisesti macaa on käytetty lämpimien juomien seassa kuten kaakaon, kahvin ja teen kanssa, joihin se sopiikin erinomaisesti makean vivahteensa takia. Macan käytössä olisi hyvä pitää viikon tauko kerran kuukaudessa, jota keho ei sopeudu macan vaikutuksiin liikaa, jolloin sen teho heikkenee.

Maca jauhe netistä