Mikä on intuitio?

Intuitio on ihmisen kyky ymmärtää jotain vaistomaisesti ilman tarvetta tietoiseen päättelyyn. Se on tunne tai aavistus, joka ilmestyy nopeasti tajuntaan ilman, että olemme täysin tietoisia sen esiintymisen taustalla olevista syistä. Intuitiivisessa ajattelussa ihminen vain tietää osaamatta kertoa miten.

Tämänhetkisen näkemyksen mukaan meidän ajattelussamme on kaksi järjestelmää: intuitio ja tietoinen päättely. Intuitio on prosessi, joka antaa kyvyn tietää jotain suoraan ilman analyyttistä ajattelua. Intuitio on ylivertainen esimerkiksi silloin, kun päätös pitää tehdä nopeasti lyhyessä ajassa tai päätöksen tekemiseen on joko liikaa tietoa, jolloin päättely tukehtuu. Intuitio pystyy käsittelemään huomattavasti enemmän informaatiota kuin tietoinen päättelevä äly. Intuitiojärjestelmän tehtävä on suodattaa jättimäistä tietovirtaa ja poimia ihmiselle mahdollisesti tärkeitä signaaleja.

Analyyttinen päättely vs. intuitiivinen päättely

Harmillista on, että tällä hetkellä analyyttistä päättelyä korostetaan ja intuitiota vähätellään. Olisi kuitenkin tärkeintä oppia hyödyntämään intuitiota ja päättelevää älyä yhdessä. Yhteiskuntamme pitää intuitiota epäluotettavana fiilispohjaisena tietona, vaikka tutkimustulokset esimerkiksi nobelistien ajattelusta kertovat siitä, että intuitio tuo parhaimmat, täysin uudet ideat.

Intuition voit saavuttaa asioita elämässäsi, joita pelkällä tietoisella ajattelulla et saavuttaisi. Monet yritysjohtajat käyttävät intuitiotaan päätöksissään, jotka ovat voineet johtaa miljoonabisnekseen. Intuitio voi olla myös väärässä, ihan niin kuin päättelykin voi johtaa virheisiin, jos esimerkiksi faktat eivät ole kunnossa. Siksi on tärkeää vahvistaa ja harjoitta intuitiota.

Rentoutuminen ja meditointi kehittää intuitiota

Rentoutuminen ja meditointi kehittävät intuitiota, sillä rentoutuneessa mielentilassa arvosteleva analyyttinen järjestelmämme ei ole niin vahvasti vallassa. Rentoutunut mieli siis edesauttaa oivallusten syntymistä, sillä emme arvostele itseämmä niin vahvasti.  Löydä itsellesi parhaat tavat rentoutumiseen, se voi olla vaikka lenkki, kävely metsässä, meditointi tai hengitysharjoitukset. Rentoutunut mieli auttaa meitä olemaan rohkea ja siten näkemää uusia näkökulmia.

Lue lisää täältä miten vahvistaa intuitiota.

Tutustu syvemmin intuitioon

Älykäs intuitio ja miten käytämme sitä – Asta Raami

Jos halua perehtyä lisää intuitioon ja miten käytämme sitä, Asta Raamin kirja on loistava vaihtoehto. Älykäs intuitio käsittelee innoittavasti intuitiivisen tiedon eri muotoja ja pohtii intuitiota monen eri näkökulman kautta. Intuitio ei ole vain sattumanvarainen oivallus vaan intuitiivisen tiedon vastaanottamiseen voi tietoisesti virittäytyä. Kirjassa eri ammattien asiantuntijat ja ihan tavalliset ihmiset kertovat, miten hyödyntävät intuitiota omassa elämässään. Kirjassa on tieteellisiä tutkimustuloksia ja käytännön harjoituksia, jotka auttavat pääsemään sisälle intuition toimintaan.