Mindfulness ja piirtäminen

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Tietoisen tilan saavuttaminen on saavutettavissa piirtämisen kautta, joten värittäminen sekä piirtäminen voivat olla läsnäoloharjoituksia. Ne voivat lievittää stressiä nopeastikin ja sopivat hyvin aikuisille sekä lapsille. Kun teet käsillä, mieli alkaa sulkea kaikki muut ajatukset ympäriltä ja alat keksittyä vain tähän hetkeen. Ihmiset saavuttavat tietoisuuden myös tekemällä joogaa, keskittymällä hengitysharjoituksiin tai esimerkiksi kävelyllä. Piirtämisharjoitus voi myös auttaa sinua saamaan ajatukset nykyiseen hetkeen keskittymällä siihen, mitä piirrät.

Miten tehdä läsnäoloharjoituksia piirtämällä?

Avaintekijä piirtämisharjoituksessa on, että pysyt tässä hetkessä. Tärkeää on, että et ajattele menneisyyttä esimerkiksi ”en ole koskaan ollut hyvä piirtämään” tai tulevaisuutta ”tästä piirustuksesta tulee varmasti ihan kamala”, vaan pysyt läsnä hetkessä ja tarkkailet nykyisen hetken tuntemuksia ja kokemuksia. Kiinnitä huomio kaikkiin aisteihisi – näköön, hajuun, kosketukseen, kuuloon ja makuun. Kuuntele esimerkiksi ääntä, joka lyijykynästä kuuluu liikkuessaan paperilla. Miltä lyijykynä tuntuu, kun pidät sitä sormissasi. Onko paperi sileää vai karheampaa. Onko huoneen lämpötila viileä, kylmä tai sopiva missä piirrät. Tavoitteena on hiljentää mieli ja yksinkertaisesti pysyä nykyhetkessä – tarkkailla eikä tuomita. Tuomitsematta jättäminen on usein melko vaikeaa, mutta se olennainen osa harkitsevaa harjoittelua ja siksi erityisen tärkeää. Älä arvioi piirustustasi tai mitään kohtaa piirustusprosessissa. Lopputuloksella ei ole väliä. Tärkeintä tässä on koko prosessi ja keskittyä siihen kaikilla aisteilla.

Voit myös tehdä väritysharjoituksia ja monet tykkäävät värittää mandaloita. Mandala on yksityiskohtainen, symmetrinen tai epäsymmetrinen ornamentti usein miten ympyrän muotoinen, joka symboloi maailmankaikkeutta. Perinteisesti mandalaa on käytetty meditaatiossa ja sitä voi käyttää esimerkiksi stressinpoistoterapiana. Mandaloiden värittämisessä on myös kyse kauneuden tavoittelusta, tasapainosta ja luovasta ongelmanratkaisusta. Kirjakaupoista löytyy myös erilaisia värityskirjoja aikuisille muun muassa luonto- ja eläinaiheisia.  

*Adlibrikseltä löytyy erilaisia edullisia värityskirjoja. Tsekkaa tästä linkistä!

Piirtämisharjoitusten hyödyt

Väritys- ja piirtämisharjoituksilla on moniakin hyötyjä. Se on itsessään jo mukavaa puuhaa, mutta samalla mieli lepää ja rauhoittuu ja stressikin voi lieventyä. Alla muutama hyöty, mitä tietoisella piirtämisellä voi saavuttaa.

  • Auttaa sinua elämään hetkessä ja keskittymään juuri siihen mitä teet
  • Värittäminen antaa tilaa alitajunnalle sekä uusille ideoille
  • Piirtäminen ja värittäminen tuottavat iloa
  • Piirtäminen tuo myös rauhan ja nautinnon tunteita
  • Mieli ja keho rentoutuvat yksinkertaisen tekemisen äärellä ja siten kognitiivisia resursseja vapautuu
  • Sytyttää luovuutesi ja näet asioita eri lailla
  • Vähentää stressiä ja ahdistusta
  • Keskittymiskyky paranee
  • Tietoinen värittäminen sekä piirtäminen lisäävät itsetuntemusta

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen piirtämällä tai värittämällä on helppo tapa aloittaa mindfulness. Käy ostamassa kirjakaupasta itsellesi värityskirja ja aloita sen värittäminen! Mieli rentoutuu ja siten kirkastuu. Värittäminen esimerkiksi työpäivän aikana kahvitauolla voisi olla hyvä harjoitus ja lepo aivoillesi ja olet virkeämpi jatkamaan työpäivääsi.

*Tsekkaa tästä linkistä Adlibriksen valikoima värityskirjoja!