Biomedin Nattokinaasi purkit pöydällä

Mikä on Nattokinaasi | Onko se pitkän iän salaisuus?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Japanin Okinawanin saarella asuu suhteellisesti maailman eniten yli 100-vuotiaita, ja japanilaisten pitkän iän salaisuutta onkin etsitty heidän perinteisestä aamiaisesta, natosta.

Nattokinaasi ja pitkä ikä

Mitä on natto?

Natto on perinteinen japanilainen ruoka, jota syödään usein aamiaisella. Sitä syödään etenkin Japanin itäisillä alueilla. Natto valmistetaan hapatetuista soijapavuista, jotka sekoitetaan Bacillus subtilis natto -bakteerikantaana, jolloin papuihin muodostuu muun muassa nattokinaasia ja K-12 vitamiinia. Natto tunnetaan voimakkaasta, juustomaisesta tuoksustaan ja tahmeasta koostumuksestaan

Japanilaisen legendan mukaan natto syntyi vahingossa. Historiasta on olemassa muutamia eri versioita, mutta yksi johdonmukainen yksityiskohta viittaa siihen, että noin tuhat vuotta sitten kuuluisa samurai asetti keitetyt soijapavut olkipussiin hevosensa selkään. Tarinan mukaan hevosen kehon lämpö sai aikaan käymisen.

Mikä on nattokinaasi?

Nattokinaasi on nattosta uutettu entsyymi. Uutettu entsyymi valmistetaan kapseleiksi ja tableteiksi

Nattokinaasin hyödyt

Nattokinaasi imeytyy hitaasti verenkiertoon, ja sen pitoisuus nousee hallitusti ja tasaisesti. Yksi annos nattokinaasia päivässä on riittävä. Suurimmillaan nattokinaasin pitoisuus on noin 13 tuntia annoksen nauttimisen jälkeen, vaikka se on havaittavissa verenkierrosta heti. Nattokinaasi on turvallinen ruokaperäinen entsyymi, joka ei toimi liian tehokkaasti, sillä elimistö säätelee sen käyttöä tarpeen mukaan. Suositeltu päiväannos on 2000 FU, joka vastaa samaa määrää mitä japanilaiset saavat yhdestä ruoka-annoksesta

Vähentää sydänsairauksien riskiä

Nattokinaasi auttaa ylläpitämään hyvää verisuonten terveyttä, parantamaan verenkiertoa ja alentamaan sydänsairauksien riskiä. Se voi myös auttaa alentamaan verenpainetta vähentäen sydämen rasitusta, joka voi johtaa sydänkohtauksiin. Nattokinaasi vaikutuksia ovat:

1. Liuottaa verihyytymiä

Nattokinaasi hajottaa fibriiniä, veren hyytymiseen osallistuvaa proteiinia, mutta ei häiritse kehon luonnollisia parantumisprosesseja, kuten haavojen parantumista.

2. Vähentää punasolujen tarkertumista toisiinsa

Nattokinaasi vähentää punasolujen kasaantumista ja siten haitallisia verihyytymiä ei synny niin helposti.

3. Alentaa verenpainetta

Nattokinaasi alentaa korkeaa ylä-, ja alapainetta, joka taas vähentää sydämen rasitusta. Verenpaine ei alentunut normaalitason saavuttamisen jälkeen.

Parantaa ääreisverenkiertoa

Nattokinaasin on tutkittu parantavan ääreisverenkiertoa – verenkieron sormenpäissä on todettu lisääntyvät merkittävästi nattokinaasin käytön jälkeen.

Apua hengitysteiden terveydelle

Nattokinaasin on havaittu kutistavan nenäpolyyppikudosta samalla tavalla kuin entsyymi liuottaa verihyytymiä. Nattokinaasi voi auttaa krooniseen astmaan parantamalla nenän ilmavirtausta ja ohentamalla limaa.

Tutkimuksia nattokinaasista

Nattokinaasista on tehty kokeellisia tutkimuksia muun muassa rotilla. Rottakokeissa havaittiin, että nattouute esti verisuonen sisäseinämän paksuuntumista, joka todennäköisesti johtui naton sisältämästä nattokinaasista (Suzuki 2003).

Vuonna 2017 tehdyssä kiinalaisessa tutkimuksessa tutkittiin, nattokinaasin vaikutusta kaulavaltimon sisäseinämän paksuuntuneisuuteen, kaulavaltimon plakin kokoa sekä veren lipidien eli rasva-arvojen alenemiseen. Potilaat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä käytti nattokinaasia ja toinen statiinilääkitystä 26 viikon ajan ajan.

Tutkimuksessa havaittiin, että niin nattokinaasi kuin statiinilääkityskin vähensivät kaulavaltimon sisäseinämän paksuuntuneisuutta. Molemmat vähensivät myös kaulavaltimon plakin kokoa, mutta nattokinaasi vähensi sitä jopa 36,6 prosenttia, kun taas statinilääkitystä käyttäneillä potilailla koko väheni huomattavasti vähemmän, 11,5 prosenttia (Ren 2017).

Tutkimuksessa huomattiin myös, että nattokinaasia käyttäneiden osallistujien HDL-kolesteroli (”hyvä kolesteri”, joka kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja valtimoiden seinämästä) kohosi merkitsevästi, kun taas statiinilääkitysellä ei havaittu vastaavaa muutosta.

Nattokinaasin haitat

Nattookinaasin käyttö on yleisesti terveellistä, mutta entsyymin vaikutukset voivat aiheuttaa komplikaatioita ihmisille, joilla on tiettyjä terveysongelmia tai käyttävät tiettyjä lääkkeitä:

  • Nattokinaasi liuottaa verihyytymiä, joten sen käyttö ei sovi verenohennus- tai verenpainelääkkeitä käyttäville.
  • Nattokinaasi tulee myös lopettaa ennen suunniteltua leikkausta liiallisen verenvuodon riskin vähentämiseksi.
  • Ihmiset, joilla on verenvuotohäiriöitä, kuten hemofilia, nattokinaasi voi pahentaa oireita.

Tutkimuksen puutteen vuoksi nattokinaasia ei tule käyttää lapsille eikä raskauden tai imetyksen aikana.

Biomedin Nattokinaasi NSK-SD

Biomedin Nattokinaasi NSK-SD® sisältää japanilaisesta natto-aamiaisruoasta uutettua nattokinaasi-entsyymiä. Sen vaikutuksia sydämen ja verisuonten terveyteen on tutkittu jo kymmeniä vuosia.

Nattoa on käytetty tarvintolisänä ympäri maailmka jo kymmeniä vuosia, mutta Euroopassa se sai vasta uuselintarvikehyväksynnän vasta 2017, jonka mukaan nattokinaasi on turvallinen tuote. Näissä turvallisuustutkimuksissa käytettiin Japanilaista NSK-SD entsyymiä.

Biomedin Nattokinaasi purkit pöydällä

Nattokinaasi netisä

*Biomed Nattokinaasi

Biomedin aito ja alkuperäinen, japanilainen NSK-SD nattokinaasi 30 ja 60 kapselin purkeissa. Annostus 1 kapseli päivässä.

*Puhdas+ Nattokinaasi

Tehokas nattokinaasi Puhdas+:lta. Pakkauskokoina löytyy 60 ja 120 kapselin pakkaukset, annostus 2 kapselia päivässä.

*Luontaistukun
Nattokinaasi

Luontaistukun Nattokinaasi NSK-SD 60 kaplselin pakkauksessa. Aikuisille 2 kapselia päivässä, yksi aamulla ja yksi illalla.

Tutustu muihinkin lisäravinteisiin!

Kollageeni – nivelille, iholle ja hiuksille
Luuliemi, vau mikä terveystuote!
Pakurikäävän terveysvaikutukset