Seleeni on elintärkeä hivenaine terveydelle, vaikka sitä tarvitaankin vain pieniä määriä. Se on tärkeä osa antioksidanttijärjestelmää, joka auttaa torjumaan solujen hapettumista. Vapaat radikaalit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka hapettavat soluja. Solujen hapettuessa keho alkaa voimaan huonosti, joka voi aiheuttaa esimerkiksi tulehdustiloja, kehon vanhenemista ja pahimmillaan jopa erilaisia sairauksia.
Tässä artikkelissa tarkastelemme, mikä on seleeni, mihin kaikkeen se vaikuttaa ja mitä vaikutuksia sen liikasaannilla on.
Mikä on Seleeni?
Seleeni on elintärkeä hivenaine, jolla on suuri vaikutus terveyteemme. Se on yksi antioksidanttijärjestelmämme tärkeimpiä hivenaineita, ja on muun muassa osana rasva-aineenvaihduntaa glutationiperoksidaasientsyymin rakenneosana. Seleeni sitoo myös myrkyllisiä raskasmetalleja, kuten elohopeaa, lyijyä ja kadmiumia.
Seleeniä löytyy maaperästä ja jotkut ruuat, erityisesti pähkinät, siemenet, viljat, äyriäiset, kala ja liha, ovat hyviä seleenin lähteitä. Suuri osa suomalaisen ruoan seleenistä saadaan lannoitteisiin lisätyn seleenin välityksellä. Elimistö tarvitsee seleeniä juuri sopivasti, sillä sekä liian vähäinen että liiallinen seleenin saanti on terveydelle haitallista.
Etenkin seuraavien henkilöiden tulisi kiinnittää huomiota riittävään seleenin saantiin:
- Pelkästään luomuruokaa syövät henkilöt, sillä luomuruoassa ei ole lisättyä seleeniä.
- Kasvissyöjät ja vegaanit, sillä liha, kala ja äyriäiset on hyvä seleenin lähde.
- Henkilöt, joilla on puutteelliset ruokatottumukset tai aliravitsemusta.
- Henkilöt, joilla on imeytymishäiriö tai suolistosairaus.
- Raskaana olevat.
- Tupakoitsijat.
Seleenin hyödyt: mihin kaikkeen se vaikuttaa
Seleenillä on antioksidanttiset ominaisuudet ja sitä löytyy kaikkialla elimistössämme. Seleeni on osallisena noin 20–30 tärkeässä entsyymissä. Sei toimii muun muassa osana glutationiperoksidaasi-entsyymiä, joka auttaa suojautumaan solujen hapettumiselta. Seleeniä on kaikkialla elimistössä.
Seleeni tukee immuunijärjestelmää. Seleeni vaikuttaa immuunijärjestelmään ja auttaa elimistöä torjumaan infektioita. Seleeniin puute voi hidastaa elimistön korjausmekanismeja.
Seleeni on osana kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhanen tarvitsee seleeniä toimiakseen oikein, ja seleenin puutos voi vaikuttaa haitallisesti kilpirauhasen toimintaan ja sitä kautta aineenvaihduntaan.
Seleenillä saatta olla apua syövän hoidossa. Erään tutkimuksen mukaan seleeni auttoi kasvaimen verisuoniston normalisoitumiseen, mikä johti tehostettuun lääkkeen kuljetukseen kasvainsoluihin.
Seleeni vaikuttaa myös hiusten ja kynsien hyvinvointiin.
Seleenin liikasaannin haitat
Jos elimistö saa liikaa seleeniä joko ravinnon kautta ja / tai lisäravinteiden kautta, tilannetta kutsutaan myrkytystilaksi. Se voi aiheuttaa erilaisia oireita esimerkiksi pahoinvointia ja oksentamista, pahimmillaan maksavaurion ja hermostollisia oireita.
Mistä tietää onko puutosta seleenistä?
Seleenivajeen tunnistaminen voi olla haastavaa, koska seleenin puutokseen liittyvät oireet voivat olla epämääräisiä ja samankaltaisia muiden terveysongelmien kanssa. Laboratioriokokeissa vodaan mittauttaa seleenin arvot kehossa.
Seleenin alhainen taso voi kasvattaa alttiutta erilaisille terveysongelmille, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit sekä eräät syövät. Keshanin tauti, joka ilmenee sydänlihasrappeumana, on kliininen esimerkki seleenivajeen vaikutuksista. On kuitenkin huomattava, että seleenin puutos voi toimia yhtenä tekijänä muiden joukossa sairauksien kehittymisessä.
Seleenin mittaus
Seleeni voidaan mitata laboratoriotestissä, jossa voidaan arvioida seleenin puutosta ja varsinkin sen liikasaantia. Mittaukseen pääset Puhdin kautta helposti ilman lähetettä. Tulos on valmiina noin 5 arkipäivässä. Voit hyödyntää Puhdilla SMART-seteleitä.
*Täältä löydät Puhdin seleenin mittaustestin.
Puhti lähettää helposti luettavat tulokset ja voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation, mikäli haluat keskustella tuloksista ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.
Lähteet:
Puhti.fi, National Library of Medicine, Synlab.fi, Vitaelab.fi, Antioksidantti.fi