Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Mitä on spirulina?
Spirulina on väriltään sinivihreä makean veden levä. Se on vapaana kelluvaa, säikeistä viherlevää, jota on hyödynnetty Aasiassa vuosisatojen ajan ja ollut käytössä maya- ja atsteekki-intiaaneilla aikoinaan. Spirulina kasvaa vain sellaisessa vedessä, jossa on paljon mineraaleja. Spirulina on todellinen superfood, sillä se sisältää erittäin runsaasti mm. sinkkiä, natriumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, mangaania ja kuparia. Näiden lisäksi spirulinassa on vitamiineista erityisesti A- sekä B1-, B2-, B3-. B6- ja B12-vitamiineja. Se on erittäin hyvä aine entsyymitoiminnan kannalta. Spirulinaa syödään raakana kapselin muotona tai jauheena.
Spirulinan hyödyt
Spirulinan köytöstä on todettu paljon erilaisia hyviä terveysvaikutuksia. Se auttaa kehon sisäiseen hyvinvointiin, mutta myös ulkoiseen olemukseemme. Alla erilaisia hyötyjä, joita on todettu spirulinan käytöstä.
Vastustuskykyyn ja kehon hyvinvointiin
Spirulinassa on monta hyötyä kehon hyvinvoinnin kannalta. Se parantaa vastustuskykyä ja voi estää ja hillitsee tulehduksia. Siitä voi olla apua esimerkiksi nivelreuman kanssa. Spirulina on myös hyvä suoliston hyvinvoinnille, sillä se edistää suoliston toimimista ja auttaa myös ummetukseen edistäen ulosteen muodostumista. Ja mitä parasta, spirulina hidastaa solujen ikääntymistä.
Spirulinasta apua väsymykseen
Spirulinasta voi saada apua väsymykseen ja anemiaan, sillä se sisältää paljon rautaa ja mineraaleja. Ammattiurheilijat käyttävät spirulinaa, sillä se antaa energiaa ja parantaen suorituskykyä.
Spirulina ja rusketus
Tämä superfood on myös oiva sisäisen rusketuksen edistäjä, joka antaa rusketukselle kellertävän ja oliivisen vivahduksen. Sen sisältämä betakaroteeni lisää melaniinin tuotantoa kehossa, joka edistää ihon nopeaa ja tasaista ruskettumista. Aloita käyttö heti kesän alussa. Muista kuitenkin aina aurinkorasva!
Iho, kynnet ja hiukset
Spirulina auttaa ihon, kynsien ja hiusten ulkoiseen kuntoon. Hiukset tarvitsevat aminohappoja ja rikkiä rakennusaineekseen, jota spirulinasta löytyy, kuten edelläkin todettu. Spirulina jauhe toimii myös siis hiuksiin, mutta spirulinasta on myös tehty hiusnaamio-tuotteita, jotka auttavat sopii erityisesti vaurioituneille ja rasittuneille hiuksille.
Spirulina ja laihdutus
Spirulina on oiva lisäravinne painonpudotuksen kanssa, sillä se vähentää ruokahalua runsaan proteiini sisällön takia eikä siinä ole paljoa tyydyttyneitä rasvoja. Spirulinassa on myös rikkiä, joka puhdistaa kehoa kuona-aineista. Lue artikkeli MSM-jauheesta, rikkiyhdiste-ravintolisä sen hyödyistä.
Syövän vastaiset ominaisuudet
Krooninen tulehdus edistää syöpää ja muita sairauksia ja spirulinan sisältämillä antioksidanteilla onkin tulehdusta estävä vaikutus. Spirulinan väitetään tappavan syöpäsoluja ja estävän kasvaimen kasvua. Etenkin suusyövän esiasteissa on löytynyt potentiaalisia tuloksia oireiden väheneminellä.
Spirulina diabeteksen hoitoon
Spirulinalla on ollut jonkinlaista lupausta 2-tyypin diabeteksen oireiden hallintaan, sillä se voi auttaa tasapainottamaan verensokeria. Tästä kuitenkin tarvitaan vielä lisää tutkimusta, ennen kuin lääkärit voivat sitä suositella.
Sydämen terveyteen
Spirulinassa voi alentaa kolesterolitasoja, sillä siinä oleva proteiini vähentää kolesterolin imeytymistä kehoon. Tämä edistää pitämään verisuonet puhtaina ja vähentää sydämen rasitusta.
Allergiat
Spirulinalla on huomattu jonkin verran lupauksia allergisen nuhan (nenäallergioiden) hoidossa. Allergista nuhaa kärsivillä ihmisillä on spirulinan huomattu auttaman muun muassa nenän vuotamiseen, aivasteluun ja nenän kutinaan.
Spirulinan haitat, onko niitä?
Ravintolisävalmisteiden haitta- ja yhteisvaikutuksia ei tutkita samalla lailla systemaattisesti kuin lääkkeiden, joten kaikista mahdollisista haittavaikutuksista ei voi olla täysin varmoja. Jossain lähteissä on ollut vihiä spirulinan mahdollisesta maksatoksisuudesta, sillä spirulinaan tiedetään joutuneen maksamyrkkyjä muista levistä sekä raskasmetalleja, kuten elohopeaa. Ihmisillä toteutetuissa tutkimuksissa haittoina on ollut enimmäkseen vatsaoireet. Kaiken suhteen kannattaa olla kriittinen ja pohtia olisiko kyseisestä ravintolisästä itselle hyötyä.
Spirulina jauhe, käyttö
Spirulinan käyttö kannatta aloittaa pienellä määrällä ja nostaa vähitellen suuremmaksi. Sen voi aloittaa esimerkiksi teelusikallisen kärjellä ja kasvattaa pävitellen jopa kahteen ruokalusikalliseen päivässä. Muista kuitenkin aina lukea pakkauksen ohjeet annostuksesta. Spirulinaa ei tulisi käyttää, jos olet raskaana tai imetät. Spirulinaa saa myös tablettien muodossa.
Spirulina-tuotevinkkejä
*Puhdistamo Premium Viherjauhe + Maitohappobakteeri
Puhdistamon viherjauheseos, jossa mm. spirulinaa, clorellaa, pinaattia ja nokkosta.
*Foodinin luomu spirulina-jauhe 120 g
Foodin Luomu Spirulinajauhe viljellään Kiinassa, Sisä-Mogolian rajalla puhtaassa vedessä ja ilmastossa.
*Puhdas+ Premium Chlorella & Spirulina
Voimayhdistelmä chlorellaa ja spirulinaa. Chlorella on spirulinan tavoin ravinnerikas mikrolevä.