Vatsan turvotus

Vatsan turvotus – mistä se johtuu ja mikä avuksi?

Miksi vatsaa turvottaa?

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Vatsan turvotus ja ilmavaivat ovat ikävä, mutta yleinen vaiva. Vatsan turvotukseen on monia syitä, usein miten turvotus voi johtua:

  • Ylensyönti, jolloin ruoka on sen takia jumissa ruuansulatuskanavassa.
  • Hotkiminen, jolloin helposti haukkaa samalla ilmaa mukaan ja aiheuttaa siten turvotusta ja ilmavaivoja.
  • Tietyt ruoka-aineet, jotka aiheuttavat kaasuja suolistoon kuten keinotekoiset makeutusaineet, maitotuotteet sekä tietyt kasvikset, esimerkiksi herneet, pavut, paprika, parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali.
  • Liikunnan puute voi olla myös yksi syys turvotukseen. Liikunta nopeuttaa nimittäin ruoansulatusta, parantaa elimien verenkiertoa ja stimuloi ruoansulatuskanavan lihaksia, mikä auttaa elimiä toimimaan tehokkaammin.
  • Imeytymishäiriöt kuten laktoosi-intoleranssi.
  • Joskus turvotus johtuu myös toiminnallisesta ongelmasta, esimerkiksi ruokailun jälkeen ilmenevä ylävatsavaiva eli dyspepsia tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Niiden taustalla ei ole varsinaista sairautta. Jotkut ihmiset aistivat vatsan ja suoliston liikkeet ja venytykset normaalia herkemmin, mikä aiheuttaa epämukavuutta.
  • Stressi voi aiheuttaa myös vatsavaivoja. Vatsa ei voi hyvin, jos ei huolehdi koko kehon, mutta myös mielen hyvinvoinnista. Säännölliset elämäntavat ovat tärkeitä, uni, liikunta ja ravinto.

Miten mahan turvotusta voi ehkäistä?

Omilla elintavoillaan voi vaikuttaa vatsan hyvinvointiin. On hyvä opetella rauhoittamaan ruokahetket. Hotkiminen on joillekin paja tapa, joten Jos on tottunut syömään isoja annoksia, olisi annoskokoa hyvä pienentää. Näin ruoansulatusentsyymit pääsevät paremmin toimimaan, ja ruoka sulaa nopeammin. Veden juominen auttaa myös vatsan toimintaa. Muista mennä aina vessaan, kun siltä tuntuu, vaikka olisit kuinka kiireinen.

On hyvä myös tarkkailla aiheuttavatko jotkin tietyt ruoka-aineet turvotusta ja ilmavaivoja. Sellaiset ruoka-aineet kannatta jättää pois muutamaksi viikoksi ja seirata onko auttaako ruokoa-aineen jättäminen pois.

Voi myös kokeilla FODMAP-ruokavaliota, jossa vältetään huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat suolistokaasuja. Näitä ovat muun muassa sipulit, palkokasvit, ksylitoli sekä elintarvikkeet, joissa on lisättyjä kuituja kuten inuliinia. Jos tekee suurempaa ruokaremonttia, kannattaa ottaa avuksi ravitsemusterapeutti, sillä ruoka-aineita ei ole hyvä karsia loputtomasti.

Liikunta on oiva tapa ehkäistä turvotusta ja edistää suolen toimintaa. Ja kävelylenkillä voi myös rauhassa päästää ylimääräiset kaasut ulos, sillä niiden pidättäminen vain pahentaa vatsan oloa. Venyttely on myös hyvä apu vatsalla. Etenkin kiertoliikkeet hierovat vatsaa sisältäpäin. Valitettavasti istuminen kerryttää painetta suolistoon, joten säännöllistä istumatyötä tekevän tulisi muistaa nousta jaloittelemaan ja tekemään välijumppaa aika ajoin.

Mitkä tuotteet auttavat vatsan turvotukseen?

Vatsan turvotukseen ja ilmavaivoihin voi saada apua ilman reseptiä saatavilla tuotteilla. Näitä ovat mm.

Carmolis Yrttitipat

Carmolis on perinteinen yrttivalmiste, jota karmeliittaveljeskunnan munkit valmistivat luostariapteekissa jo 1600-luvulla. Yrttiöljyjä on käytetty yleisesti ruuansulatuksen edistämiseen, hengitysteiden avaamiseen sekä ulkoisesti rasittuneiden lihasten rauhoittamiseen. Carmolis yrttitivat ovat oiva apu vatsan turvotukseen ja nipistelyyn sekä yltäkylläiseen oloon.

i say: Turvotus & IBS-oireet

i say: Turvotus & Ibs-Oireet -kapselit auttavat IBS-oireita lievittämällä turvotuksesta johtuvaa kipua ja auttamalla, että ruuansulatuskanavaan jäänyt ilma poistuu nopeasti. SKapselit sisältävät simetikonia ja piparminttuöljyä.

Simex

Simex on ilmavaivojen hoitoon tarkoitettu hyvänmakuinen purutabletti. Simex sisältää Simetikonia, joka vähentää kaasukuplien muodostumista heikentäen niiden pintajännitystä, jolloin ilma pääsee kulkemaan pois suolesta sujuvammin.

Liinus pellavarouhe

Jos ruokavalio sisältää vain vähän kuitua, kannattaa kokeilla kuitulisää. Pellavarouhe tukee vatsan toimintaa edistäen suoliston terveyttä auttamalla säännöllistä vatsan toimintaa.

Lacto Seven

Lacto Seven sisältää seitsemää erilaista kylmäkuivattua, luonnollista maitohappobakteerikantaa. Maitohabbopakteerit voivat auttaa turvotuksesta, ummetuksesta, ripulista tai ilmavaivoista kärsiviä. Lisäksi niillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia myös suun ja ienten terveyteen.

Apteekkarin Laktaasi

Laktaasientsyymi auttaa maidon ja maitotuotteiden aiheuttamiin ilmavaivoihin. Laktaasientsyymi pilkkoo ravinnon sisältämän laktoosin eli maitosokerin ruoansulatuselimistölle sopivaan muotoon. Apteekkarin Laktaasi on hyvin vatsahappoja kestävä laktaasientsyymi-valmiste laktoosin aiheuttamiin vatsavaivoihin.