Kurkumiini jauhetta pussissa

Kurkumiini – kultainen superfood hyvinvointiin

Kultainen kurkumajuuri kuuluu inkiväärikasveihin, jota on käytetty Intiassa ja Aasiassa kautta aikojen mausteena ja kansanlääkinnässä. Kurkumiini on perinteisesti tunnettu antioksidantti- ja tulehdusta torjuvista ominaisuuksistaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mikä kurkumiini on, mitkä ovat sen terveysvaikutukset, ja mitä mahdollisia haittoja siihen liittyy.

Mikä on kurkumiini?

Kurkumiini on luonnosta löytyvä kemiallinen yhdiste kurkuminoidi, jota esiintyy maustekurkumassa. Kurkuma taas on kasvin juuri, joka on vähemmän voimakas kurkumiinin lähde. Kurkumiini on siis kurkumajuuresta uutettu aktiivinen yhdiste.

Kurkumiinin hyödyt

Kurkumiinilla on monia hyvä ominaisuuksia. Hyvinvointia monipuolisesti buustaavien vaikutustensa ansiosta kurkumiini on kuuluukin jo monen lisäravinnelistalle.

Antioksidanttiset ominaisuudet

Kurkumiinilla on vahvat antioksidanttiset vaikutukset. Antioksidantti suojaa soluja vapailta radikaaleilta, jotka ovat elimistön normaalissa aineenvaihdunnassa syntyviä haitallisia yhdisteitä, jotka vaurioittavat soluja ja saattavat nopeuttaa ikääntymistä.

Tulehdusta torjuva vaikutus

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiinilla on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia, ja se voi estää matala-asteisen tulehduksen syntymistä

Mahdolliset syöpää estävät vaikutukset

Joissakin tutkimuksissa on viitteitä siitä, että kurkumiini voi olla hyödyllinen syövän ehkäisyssä ja hoidossa. Se näyttää pystyvän tappamaan syöpäsoluja ja estämään niiden lisääntymisen. Tutkimustietoa tarvitaan kuitenkin lisää, sillä osa tutkimuksista on tehty hiirillä, ja tutkimusten otanta on ollut suppea.

Aivojen terveys

On väitetty myös, että kurkumiinilla voi olla myönteisiä vaikutuksia aivojen terveyteen. Se saattaakin auttaa ehkäisemään neurodegeneratiivisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia.

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumiini voi vähentää tulehdusta ja oksidatiivista stressiä. On myös tutkittu kurkumassa esiintyvää toista kemikaala turmeronia, joka eläinkokeissa on osoitettu stimuloivan kantasoluja tuottamaan uusia aivosoluja, mikä voisi teoriassa auttaa hermoston rappeutumistiloissa, kuten Alzheimerin taudissa.

Suurin osa kurkumiinia tutkivista tutkimuksista on tehty hiirillä, joten lisää tutkimusta dementiaa sairastavilla aikuisilla tarvitaan ennen kuin voimme selvittää, voidaanko kurkumaa käyttää Alzheimerin taudin hoitoon.

Sydämen ja verisuonten tervetyteen

Joissakin tutkimuksissa on osoitettu, että kurkumiinilla voi olla positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen, kuten kolesterolin alentamiseen ja verisuonten joustavuuteen.

Saattaa ehkäistä diabetestä

Kurkumiini voi estää kakkostyypin diabeteksen puhkeamisen. Tutkijat arvelevat, että se suojaa haimaa vaurioilta, jotka heikentävät insuliinintuotantoa ja altistavat diabetekselle. Erään tutkimuksen kukaan kurkumiinia syöneiden haima alkoi tuottaa paremmin insuliinia, eikä heistä kukaan sairastunut koeaikana diabetekseen. Sen sijaan yli 10 prosenttia verrokkiryhmästä sairastui.

Kurkumiinin haitat

Tutkimuksissa, joissa käytettiin suuria annoksia kurkumiinia, on raportoitu joitain lieviä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, ripulia, päänsärkyä, ihottumaa ja keltaista ulostetta.

Kurkumiini saattaa olla ei-toivottuja yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa, joten on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen sen käyttöä, erityisesti suurina määrinä. Kurkumiinia pidetään yleensä turvallisena, mutta raskaana olevan kannattaa keskustella myös lääkärin kanssa käytöstä.

Kurkumiini netistä

Kurkumiinia löytyy niin kapseleina kuin jauheena että helposti imeytyvänä suihkeena.

Biomed Vahva Kurkumiini

Biomed Vahva Kurkumiini BCM-95® -kurkumiiniuute on patentoitu ja tutkittu kurkumiiniuute. Tuotteessa yhdistyvät kurkuminoidit (kurkumiini) ja kurkuman eteeriset öljyt. Valmiste ei sisällä piperiiniä.

CuraMIN-nivelvalmiste

Harmonia curaMIN® -nivelvalmiste sisältää BCM95-kurkumiiniuutetta, joka auttaa suojaamaan niveliä ja tukemaan normaalia nivelterveyttä. Siältää myös Bospure-boswelliauutetta, joka tukee nivelten liikkuvuutta ja mukavuutta.

Natura Media Mincartil Kurkuma-jauhe

Kurkumalla terästetty Mincartil-jauhe! Tavallisen Mincartil-jauheen aminohappojen ja vitamiinien lisäksi jauheessa on aimo annos kurkumiinia.

Kurkumasuihke

Suureen suosioon maailmalla noussut Kurkumasuihke (Turmeric Daily Oral Spray) on valittu Euroopan parhaaksi terveystuoteuutuudeksi. Imeytyy erinomaisesti.

Lähteet: Alzheimer´s SocietyCancer Research UK, American Diabetes AssociationDuodecim, Healthline