Vitamiinien puutos voi aiheuttaa väsymystä

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Vitamiinit väsymykseen

Onko veto poissa ja jatkuvaa väsymystä? Tasapainoiset elintavat, tarvittava liikunta ja uni, valon määrä ja ravintoaineiden riittävä saanti ovat merkittävässä roolissa jaksamiseen.

Monipuolisella ravinnolla pitäisi saada tarvittavat ravintoaineet, mutta valitettavasti harva syö riittävän monipuolisesti ja moni syö liian vähän hedelmiä, kasviksia ja marjoja. Liian käsitellyt ruoka-aineet ja valmisruoat eivät aina sisällä tarpeeksi vitamiineja. Tällöin saattaa tulla puutteita eri ravintoaineista ja vitamiineista, jotka voivat aiheuttaa väsymystä.

Raudan puute

Raudan puute voi olla yksi syy väsymykseen. Esimerkiksi kasvisyöjillä voi tulla raudan puutetta, koska sitä ei saada enää lihasta ja kalasta. Naisilla kuukautiset voita aiheuttaa raudan puutosta. Raudanpuute heikentää hapen kulkua lihaksille ja soluille, mikä taas vaikuttaa suoraan meidän jaksamiseen. Rauta on välttämätön ravintoaine kehollemme. Se mahdollistaa osaltaan normaaleja kognitiivisia toimintoja kuten oppimisen, muistin ja keskittymiskyvyn. Se vaikuttaa myös energia-aineenvaihduntaan ja verisolujen muodostumiseen.

B12-vitamiinin puutos

Väsymyksessä ei aina ole kyse raudan puutteesta, myös B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa väsymystä. Jaksamattomuus, voimattomuus sekä muisti- ja keskittymishäiriöt voivat olla merkkejä B12-vitamiinien puutteesta. Käsien ja jalkojen puutuminen ja pistely voi olla myös puutteen seurausta. Vegaanien tulee olla tarkkana B12-vitamiinin saannissa, sillä sitä saa vain eläinperäisestä ravinnosta, kuten lihasta ja maitotuotteista, joten siksi vegaanien täytyy ottaa sitä tablettien muodossa. B12-vitamiini on tärkeä veren puna- ja valkosolujen muodostumisessa ja se pitää hermosolut kunnossa.

D-vitamiinin tärkeys

D-vitamiini suositus on, että sitä tulisi ottaa lisäravinteena, kun on pimeä talviaika. D-vitamiinia  saamme auringosta, jota emme talvella kauheasti näe. D-vitamiini on tärkeää luustolle ja aineenvaihdunnalle sekä se edistää meidän immuunijärjestelmäämme.

Foolihappo ja sen puutos

Foolihapon puutos voi aiheuttaa myös väsymystä ja anemiaa, sillä se on tärkeä punasolujen muodostumiselle. Foolihappo on tärkeä raskaana oleville ja imettäville naisille. Foolaattia saa sitrushedelmistä, lehtikaalista, parsasta, parsakaalista ja pinaattista.

Guarana virkistää ja parantaa mielialaa

Etelä-Amerikasta peräisin oleva trooppinen hedelmä guarana auttaa painonhallintaa ja saa kehosi melkoiseen vireeseen! Guarana hillitsee näläntunnetta ja sen sisältämät useat stimulantit nostavat energiantuotantoa, joka näkyy parempana keskittymis- ja suorituskykynä. Sillä uskotaan olevan myös mielialaa kohentava ja rauhoittava vaikutus. Säännöllinen käyttö voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, ja näin tukemaa hyvää oloa. Guaranasta voi olla apua väsymykseen!

Muistetaan unen tärkeys!

Vaikka ravinteiden saanti on tärkeää, ne eivät korvaa hyvää unta. On tutkittu, että valtaosa ihmisistä tarvitsee 7–8 tuntia unta yössä. Jos nukkuu vähemmän, luultavasti päivällä väsyttää. Ennen nukkumaanmenoa pitäisi osata rauhoittua vaikka lukemalla kirjaa. Pitkätkään unet eivät riitä, jos ennen nukkumaanmenoa ollaan ruudulla, juotu alkoholia tai kahvia. Myös kova liikunta ennen yöunia voi pitää sykkeet korkealla, jolloin palautuminen on huonompaa.

Olemme jokainen oma yksilömme, osa on illan torkkujia ja osa taas aamun torkkujia. Kannatta nukkua oman unirytmin mukaan, jos vain mahdollista ja nukkua sen verran, että tuntee olonsa virkeäksi herätessä.

Melatoniinista voi olla apua nukahtamiseen. Se on käpylisäkkeen tuottama hormoni, jolla on univalmiutta edistävä vaikutus. Yleisohjeena on, että melatoniini otetaan illalla noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Melatoniini vaikuttaa meidän vuorokausirytmiin ja sitä erittyy kehossamme luontaisesti yöll. Sitä ei suositella otettavaksi aamupäivällä nukahtamiseen esimerkiksi yövuoron jälkeen.

Tiedätkö miten kehosi voi?

Puhdilta saat tutkimukset ilman lähetettä. Puhti Lab Oy, on suomalainen yritys (osa Mehiläistä), joka tarjoaa parasta palvelua hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Testien avulla selvität hyvinvointisi kannalta tärkeimpiä arvoja

Puhdin terveystarkastukset antavat sinulle kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Saat tieto mm. näistä: verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

*Katso testipaketit täältä!