Monet meistä eivät ole välttämättä tietoisia siitä, kuinka voimakas visualisointi voi olla elämässäämme. Oikeastaan teemme paljon visualisointia päivittäin. Ongelmana on kuitenkin se, että useimmat meistä tekevät visualisointeja luomaan elämää, jota emme halua. Kuvittelemme usein lopputuloksen, jota emme halua. Kuvittelemme sen pahimman lopputuloksen. Siksi olisikin erittäin tärkeää tiedostaa tämä ja aloittaa muuttamaan ajattelutapaamme.
Visualisointi ei ole huuhaata, vaikka joku voisi niin kuvitella. Päinvastoin, sitä käyttävät monet ihmiset kuten huippuurheilijat haluamiensa lopputulosten aikaansaamiseksi. Tutkimuksissa on myös havaittu, että ihmiset, jotka kuvittelevat itsensä suorittamassa jotakin tehtävän, paransivat suoritustaan kyseisessä tehtävässä tekemättä fyysisesti mitään.
Alla on harjoituksia edeten helpommasta vaikeampaan. Nämä ovat todella hyviä harjoituksia visualisoinnin harjoittelussa. Tulet varmasti paremmaksi näillä harjoituksilla, jos vain jaksat tehdä näitä päivittäin!
Harjoitus 1
Tällä yksinkertaisella harjoituksella pääset alkuun visualisoinnissa. Jos et ole aiemmin tehnyt visualisointia, tämä voi tuntua aluksi hankalalta, mutta harjoitus tekee mestarin. Etsi yksinkertainen kuva jostain asiasta, ihan vain vaikka kukka tai tuoli tms. Voit käyttää allaolvaa kuvaa. Katso kuvaa tarkasti, analysoi sitä ja pistä mieleesi kaikki pienetkin yksityiskohdat. Seuraavaksi sulje silmäsi ja yritä luoda kuva uudelleen mieleesi. Luo mielessäsi niin paljon kuin voit, kaikki värit, pinnat, pienimmätkin yksityiskohdat. Voit avata silmäsi ja katsoa kuvaa uudestaan, jos tarvetta. Harjoittele tätä niin kauan, kunnes tämä alkaa tuntua helpolta.
Harjoitus 2
Tässä harjoituksessa siirrymme visualisoimaan kolmiulotteisesti. Ota tällä kertaa kotoasi löytyvä pieni esine, esimerkiksi kahvikuppi tai kynä. Kuten edellisessäkin harjoituksessa analysoi kaikki yksityiskohdat esineen joka puolelta ja pistä ne muistiin. Ei kiirettä.
Sulje nyt silmäsi ja näe esine mielessäsi. Haasteena tässä harjoituksessa on kuvitella esineen pyöriminen mielessä. Yritä nähdä kaikki yksityiskohdat kaikista näkökulmista. Pyöritä esinettä mielessäsi ympäri. Kun tämä alkaa tuntua helpolta, vie esine johonkin ympäristöön. Aseta se kuvitteelliselle pöydälle. Kuvittele esimerkiksi ikkunasta tuleva auringon valo, joka jättää varjon esineestä pöydälle.
Harjoitus 3
Kolmannessa harjoituksessa jatketaan edellistä harjoitusta. Tämä voi tuntua vaikealta joillekin, kun taas toisille tämä voi olla erittäin helppoa. Luo sama esine uudelleen kuin edellisessä harjoituksessa, mutta silmät auki. Näe se todellisessa maailmassa, edessäsi! Leikittele esineen kanssa; siirrä sitä ympäri pöytää, pistä esine pyörimään. Katso, miten se on vuorovaikutuksessa edessäsi olevien esineiden kanssa. Kuvittele, että se lepää esimerkiksi tietokoneesi näppäimistöllä.
Harjoitus 4
Nyt pääsemme hauskaan osuuteen, sillä tällä kertaa tuomme sinut kuvaan mukaan. Ajattele ensin mielessäsi silmät kiinni jotain miellyttävää sijaintia esimerkiksi lempi puistoasi, kutsuvaa olohuonettasi tai lämmintä hiekkarantaa edelliseltä lomamatkaltasi. Seuraavaksi siirrä itsesi valitsemaasi paikkaasi. On tärkeää pystyä näkemään itsensä siellä.
Kun pystyt näkemään itsesi valitsemassasi paikassa, tuo muut aistisi yksitellen. Mitä kuulet? Kuuletko aaltojen kohinaa, linnun laulua, jos olet sisätiloissa kuuletko kahvinkeittimen porinaa tai radion soivan taustalla. Tunnetko ihollasi kosketuksen? Miltä hiekka tuntuu varpaissa, onko sohva ihanan pehmeä. Entä hajut? Tuoksuuko suolainen merivesi. Haistatko tuoreen kahvin. Tee tästä mielen elokuvasta niin vahva ja eloisa ja yksityiskohtainen kuin voit!
Harjoitus 5
Viimeisessä harjoituksessa aiomme tehdä asioista hieman elävämpiä. Mene takaisin kuvittelemaasi paikkaan. Kuvittele sitten itsesi liikkumassa alueella ja kuinka olet vuorovaikutuksessa asioiden kanssa. Kasta varpaasi veteen tai mene uimaan, istu penkille. Kuvittele esimerkiksi juovan kuplivaa juomaa ja tuntea kuinka kuplat pirskahtelevat suussa ja kurkussa. Ihan mitä vain! Voit aloittaa kuvittelemaan jopa epärealistisia asioita jos pysyt. Pysytkö sukeltamaan vedessä pitkään ja näet eri värisiä kaloja. Voisitko nostaa ison painavan kiven.
Seuraavaksi tuo mielikuvaasi jokin muu henkilö. Ehkä voisit kuvitella ystäväsi tai unelmiesi kumppanin. Keskustele hänen kanssaan. Kuvittele henkilön hymyilevän, kun kerrot hauskaa tarinaa. Kuvittele henkilön ottavan kädestäsi kiinni. Miltä se tuntuu?
Levollinen mieli on tärkeää näissä harjoituksissa. Tee näitä siis rauhallisessa paikassa, jossa voit rentoutua ja olla miettimättä muita asioita. Vapauta mielesi vain näitä harjoituksia varten. Älä tee visualisointiharjoituksia, jos olet ärtyisällä päällä, ettet vie tunteitasi mielikuviisi.
Muista harjoitella näitä päivittäin, nii tulet paremmaksi! Kun hallitset nämä harjoitukset, voit aloittaa käyttämään visualisointia omien tavoitteiden saavuttamiseen.