Kollageeni iho

Kollageeni – nivelille, iholle ja hiuksille

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kollageeni on yksi elimistön yleisimmistä proteiineista, josta oletkin varmasti jo kuullut.  Sen on tutkittu parantavat erityisesti ihon kuntoa. Tutustustumme tarkemmin tässä artikkelissa tähän ihmeelliseen proteiiniin – mistä sitä saa luantaisesti ja mitä kaikkia hyötyjä kollegeenista on.

Mitä on kollageeni?

Kollageeni on luontainen rakennusosa kehossa, ja aikuisen elimistössä sitä on jopa neljä kiloa – enemmän kuin mitään muuta proteiinia. Kollageeni on lihasten ja sidekudosten proteiini, joka on luiden, rustojen, jänteiden, verisuonten ja ihon rakennusaine. Kollageeni muodostaa noin 30 % kehon proteiinista ja sitä on löydetty Ihmisestä 28 eri alatyyppiä. Ensimmäistä kollageenityyppiä löytyy ihosta, luista, jänteistä ja nivelsiteistä, jota on eniten. Kollageenityyppiä 2 on muun muassa rustossa ja silmän lasiaisessa, ja tyyppiä 3 on rasvakudoksissa. Kollageenityyppiä 4 löytyy ihosta, joka vahvistaa ja suojaa ihoa. Rakenteeltaan kollageeni on säiemäinen proteiini, jolla on suuri vetolujuus. Rakenteensa takia kollageeni tuo lujuutta kudoksille.

Mistä kollageenia saa luonnollisesti?

Kollageenia muodostuu elimistöön ravinnosta saatavasta proteiinista, joten monipuolinen ruokavalio riittää yleensä tarvittavan kollageenin tuotantoon. Hyviä kollageenin lähteitä ovat muun muassa liha, kala ja liivate. Ravinnosta saatava proteiini pilkkoutuu elimistössä aminohapoiksi, joista solut valmistavat kollageeneja.

Kollageenia saa ainoastaan eläinperäisistä tuotteista eli eläinkudoksesta, joten kasvisruokavaliota noudattava henkilö saa elimistön omaan kollageenintuotantoon tarvittavia aminohappoja viljatuotteista, palkokasveista ja soijaproteiinista.

Hyviä kollageenin lähteitä ovat esimerkiksi:

  • Kala: etenkin kalan rangasta ja ruodoista keitetty kalaliemi
  • Kana: erityisesti siivet ja koivet
  • Naudan, porsaan ja lampaan liha: etenkin potka, lapa ja etuselkä
  • Liivate, muun muassa liivatteesta tehdyt hyytelöt

Voiko kollageenin tuotantoa lisätä omassa elimistössä? 

C-vitamiini on tärkein vitamiini, joka edesauttaa kollageenin tuotantoa. A-vitamiinilla on taas kyky korjata vioittunutta kollageenia, joten sen avulla elimistö pystyy hyödyntämään kaiken kollageenin, mitä elimistö on tuottanut. Mustikat auttavat myös kollageenin tuotannossa, sillä ne lisäävät kollageenin tuotantoa niiden sisältämien fytoravintoaineiden avulla. Fytoravintoaineet auttavat kollageenisäikeiden yhteenliittymisessä, joka taas helpottaa ja lisää kollageenin luonnollista tuotantoa. Kananmunia kannattaa myös syödä, silla ne sisältävät paljon kollageeniin tarvittavia aminohappoja. Tummanvihreitä vihanneksia kannattaa sisältävät luteiinia – antioksidanttia, mikä parantaa kollageenin tuotantoa.

Ikääntyminen hidastaa kollageenin tuotantoa

Noin 25-vuotiaana ihmisen kollageenituotanto alkaa vähentyä, joka tarkoitta sitä, että iho veltostuu ja siihen tulee juonteita, hiukset ohentuvat ja nivelsiteiden jousto ja uusiutuminen heikkenevät. Kun kollageeni vähentyy, ihon vastustuskyky auringon valoa, heikkoa ruokavaliota, saasteita ja tupakointia vastaan heikkenee. Riittävän C-vitamiinin saanti ja tupakoinnin, UV-säteilyn ja sokerin välttäminen auttavat pitämään ihosta huolta.

Kollageeni hyödyt

1. Kollageeni auttaa ihon kimmoisuuteen

Kollageeni ylläpitää ihon kimmoisuutta ja joustavuutta. Kollageenia muodostettaessa, samalla muodostuu hyaluronihappoa, joka sitoo vettä ja auttaa pitämään ihon kosteana, mikä taas ehkäisee ryppyjen muodostumista. Kollageenin tuotanto vähenee 25 ikävuoden jälkeen, ja samalla iho alkaa pikkuhiljaa menettämään kimmoisuuttaan, joten kollageenin saanti on tärkeää. Kollageeni auttaa myös ihon parantumisessa ja uusien solujen muodostumisessa.

2. Kollageenista apua selluliittiin ja raskausaikaan

Alustavien tutkimustulosten mukaan kollageenituotannon vahvistaminen ravintolisillä voi pitkään käytettynä mahdollisesti tasoittaa selluliittia, sillä se lisää ihonkudoksen kosteuspitoisuutta ja vahvistaa ja tasoittaa sitä. Kollageenista voi olla apua myös raskausaikana, sillä sidekudoksilta vaaditaan erityistä venymistä, jota kollageeni edesauttaa.

3. Kollageeni pitää nivelet joustavampina

Kuten aiemmin todettu, kollageeni on nivelten, rustojen ja jänteiden tärkeä rakennusaine ja siten tärkeä aine nivelten joustavuuden säilyttämisessä. Kollageenin vähentyminen aiheuttaa nivelten jäykistymistä ja elastisuuden häviämistä. Kollageenituotannon ylläpitäminen ehkäisee nivelvaivoja ja pienentää loukkaantumisriskiä. Jos nivelesi paukkuvat jatkuvasti ja tunnet kipua, tai saat usein murtumia, kollageeni voi auttaa näihin ongelmiin.

4. Kollageeni auttaa hiusten ja kynsien kuntoon

Koska hiukset ja kynnet rakentuvat osittain kollageenista, kollageenin väheneminen vaikuttaa negatiivisesti hiusten paksuuteen ja kiiltoon, sekä kynsien vahvuuteen. Kollageenini puute hidastaa myös hiusten kasvunopeutta.

5. Kollageeni on hyödyksi myös sisäelimille

Ihmisen vanhetessa, myös sisäelimet vanhenevat, vaikka sitä ei päällepäin näekään. Kollageeni vähenee myös sisäelimissä, joten kollageenia syömällä edesautat myös sisäelinten hyvinvointia.

Kannattaako kollageenia syödä?

Kollageenia kannattaa kokeilla, jos haluaa jotain yllä olevasta listasta parantaa. Paras vaihtoehto on kokeilla sekä kollageeni lisäravinnetta että kollageenin tuotantoa parantavia ruoka-aineita. Kollageenin syömisestä ei ainakaan haittaa ole, tutkitusti se lisää ihon kimmoisuutta. Kannattaakin valita pienimolekyylinen kollageenivalmiste, jotta se imeytyy tehokkaasti, sillä kollageeni on iso molekyyli, joka ei imeydy kokonaisuutena. Kollageenia kannattaa enemmin syödä lisäravinteena, kuin levittää voiteena, sillä se imeytyy paremmin syötävänä versiona.

Kokemuksia kollageenista

Kuukausien kollageenin käytöstä ovat monet ihmiset havainneet hyötyjä. Iho on tuntunut kosteammalta ja jo olemassa olevat rypyt keventyneet. Ihon väri on muuttunut huomattavasti terveemmän näköiseksi sekä tummat silmänaluset ovat vaalenneet. Pitkän käytön jäkleen ihoa ei ole enää kiristänyt niin paljon kuivuuden takia sekä ihon kunto on parempi. Hiukset kasvavat ja voivat hyvin.

Oslo Skin Lab kollageeni

*Oslo Skin Labin The Solution Beauty Collagen on korkealaatuinen maultaan neutraali kollageenijauhe, jonka sekoitat helposti vaikka smoothieen tai mehuun. Valmiste sisältää vain yhden ainesosan – tyypin 1 hydrolisoitua kollageenia – ei lisäaineita, rasvoja tai hiilihydraatteja.